Penyakit berjangkit
Penyakit berjangkit mudah merebak dalam sesuatu
komuniti masyarakat malahan ia boleh merebak dengan cepat dari satu tempat ke
satu tempat yang lain.Oleh itu penyakit berjangkit perlu dikawal sepenuhnya
mengikut cara merebak dengan langkah-langkah kawalan yang sesuai.
Biasanya penyakit merebak malalui kuman atau
virus yang terdapat paada air liur, najis,darah,air kencing,cecair
badan,pernafasan atau permukaan kulit.Makanan dan air minuman juga boleh
menjadi agen pembawa penyakit berjangkit.Penyakit berjangkit boleh dikelaskan
mengikut cara merebak atau jangkitan dan mudah dikenali melalui tanda-tanda
serta simptomnya.
Jenis-jenis penyakit
a. Selesema
Hidung berair ,sakit kepala ,sakit
kerongkong dan mata beriar.
b. Taun
Cirit birit dan muntah secara
tiba-tiba dan berterusan.
c. Cacing
Kurang hadam makanan, hilang selera
makan, pening kepala, batuk, muntah dan rasa mual.
d. Panau
Bintik-bintik atau tompokan putih
yang kadangkala gatal pada bahagian kulit yang dijangkit.
e. Kurap
Tompokan berwarna kemerah-merahan dan
gatal-gatal pada bahagian yang dijangkit.
f. Batuk
Penyingkiran udara daripada paru-paru
secara tiba-tiba dan berterusan.
Cara merebak
- Melalui udara
Kuman tibi disebarkan melalui udara.
Apabila pesakit tibi batuk atau bersin, sejumlah dos kuman tibi akan tersebar ke dalam udara. Jika
udara yang tercemar dengan kuman ini tersedut, peluang
seseorang itu untuk mendapat penyakit tibi adalah tinggi.
- Gigitan serangga
Demam denggi adalah disebabkan
oleh sejenis virus denggi. Ia merebak melalui gigitan nyamuk Aedes .
- Bawaan air
Air merupakan keperluan asas bagi manusia
yang disediakan untuk keperluan seharian.Pencemaran terhadap air apabila terjadinya banjir di sesuatu kawasan atau minum air yang tidak dimasak.Contoh penyakit dari serangan ini
adalah demam berdarah dan malaria.
- Makanan
Penyakit bawaan makanan atau keracunan
makanan terjangkit kalau makan atau minum bahan tercemar.Penyebab umumnya adalah
kuman,virus dan racun.gejala biasanya akan cirit-birit,mual, sakit perut
dan demam.
Cara mencengah
- sentiasa membasuh tangan sebelum dan selepas menyediakan makananselepas menggunakan tandas bagi mengelakkan pencemaran bakteria.
- kebersihan di dapur juga penting di mana segala peralatan dan permukaan yang digunakan semasa penyediaan makanan dicuci serta disanitasi.
- Kawasan dapur dan makanan hendaklah dilindungi daripada serangga, haiwan perosak dan haiwan-haiwan lain.
- memasak pada suhu didih selama 5 hingga 10 minit telah mencukupi untuk membunuh bakteria menggunakan air dan bahan mentah yang selamat
- mentah pula perlulah segar, berkhasiat dan selamat.
- pastikan sayuran dan buah-buahan ini dibasuh sebelum dimakan.
- Bagi makanan terproses, pilihlah yang selamat seperti susu yang berpasteur selain memastikan makanan yang sudah melebihi tarikh luput tidak digunakan lagi.
- Pakai kasut semasa bermain di luar.
- Guna pelindung hidung membasmi haiwan pembawa penyakit.
No comments:
Post a Comment