Monday, 26 November 2012

Pemakanan Sihat


Pemakanan sihat bermaksud sajian makanan yang kita ambil mengandungi semua nutrient yang diperlukan oleh tubuh.
Makanan seimbang seharusnya mempunyai :
i.                    Tenaga makanan yang mencukupi
ii.                  Karbohidrat, protein dan lemak secara optimum.
iii.                Kandungan fiber yang mencukupi.
iv.                Kandungan bahan galian, vitamin dan asid lemak.



Karbohidrat ialah
·               polimer semula jadi yang merupakan sejenis kelas makanan yang sangat penting bagi manusia.
·               sumber utama tenaga untuk menjalankan pelbagai aktiviti.
·               nutrien yang mengandungi karbon,hidrogen dan oksigen.


Kebaikan : membekalkan tenaga bagi kegunaan badan. 
Kekurangan:
i.                    boleh menyebabkan seseorang itu berasa lemah dan tidak bermaya.
ii.                  Karbohidrat yang diambil secara berlebihan boleh menyebabkan penyakit seperti diabetes. (Penyakit ini menyebabkan kandungan glukosa dalam badan seseorang meningkat.)
Punca makanan :
§         Bijirin – beras, gandum, oat dan jagung.
§         Hasil bijirin – roti, mi dan bijirin sarapan.
§         Ubi-ubian – kentang, keledek dan keladi.



google image
Protein
·       terdiri daripada karbon, hidrogen, oksigen, dan nitrogen.
·       dapat membina tisu badan, enzim dan hormon.
·       Protein dibentuk dari percantuman unit asas yang dikenali sebagai asid amino
·       1/5 bagian tubuh adalah protein, separuhnya ada dalam otot, 1/5 di dalam tulang dan tulang rawan, 1/10 dalam kulit, dan selebihnya dalam jaringan lain dan cairan tubuh.
Kelebihan Protein:
Protein bagi tubuh adalah sebagai zat pembangun, apabila terjadi luka maka protein dapat membangun kembali sel-sel yang rusak.
Kekurangan protein:
        i.            Badannya sangat kurus akibat hilangnya otot dan lemak tubuh.
      ii.            Jika anak mengalami cedera atau infeksi yang meluas, prognosanya buruk dan bisa berakibat fatal.
    iii.            Penyakit kulit dan perubahan warna rambut.
 Punca makanan :
ü      Daging
ü      Ikan
ü      Kerang
ü      Ayam
ü      Susu
ü      Kacang-kacangan
ü      Telur





http://www.cekkesehatan.com/tag/jenis-makanan-lemak/
Lemak ialah
§         salah satu zat yang dibutuhkan oleh tubuh dan menurut ahli kesihatan tubuh memerlukan 20-30% lemak dari jumlah keseluruhan makanan yang kita konsumsi.
§         Lemak yang berasal dari haiwan mengandungi banyak kolesterol yang bermanfaat bagi tubuh lemak dapat digolongkan menjadi 2 jenis, iaitu lemak yang berasal dari haiwan dan tumbuhan atau yang dikenal sebagai lemak nabati.

.Kelebihan lemak:
·         Lemak merupakan sumber tenaga yang paling besar. Setiap gram lemak menyediakan 9 kalori lebih besar dari kalori yang dihasilkan karbohidrat dan protein. Lemak juga membantu penyerapan beberapa vitamin (vitamin A, D, E, dan K) dalam tubuh agar tubuh tetap sihat.
·         Lemak memainkan beranan penting dalam memelihara kulit, rambut, dan berbagai organ penting dalam tubuh seperti ginjal, liver, organ reproduksi, serta menjaga badan tetap hangat. Banyak organ vital dalam tubuh seperti otak, ginjal, jantung, dan usus dilindungi oleh lemak.
Kekurangan lemak:
·         tubuh tidak dapat menjalankan fungsi perbaikan yang penting bagi tubuh
Punca makanan:
v     Minyak
v     Marjerin atau mentega
v     Susu tinggi lemak
v     Santan


Mineral adalah nutrisi penting untuk pemeliharaan kesihatan dan pencegahan penyakit. Mineral dan vitamin bertindak secara interaksi. Tubuh badan  perlu vitamin agar mineral dapat bekerja dan sebaliknya.
Kelebihan Vitamin dan Mineral:
·          membangun sel-sel kulit, melindungi mata, menjaga tubuh dari infeksi, sekaligus untuk pertahanan dan perbaikan sel-sel tubuh, maupun untuk pertumbuhan gigi dan tulang.
Kekurangan Vitamin dan Mineral:
·         anak yang mengalami cacat lahir, kebutaan, dan mengalami ketidakmampuan untuk belajar dengan baik. (Setiap tahun lebih dari satu juta anak di bawah lima tahun meninggal kerana kekurangan vitamin A dan zinc).
·         pembengkakan kelenjar tiroid di leher. Kekurangan iodium terutama mempengaruhi perkembangan otak.
·         merusak perkembangan otak serta meningkatkan kematian ibu dan anak.

Punca makanan:
Ø      Buah-buahan – betik, jambu batu dan nanas.
Ø      Sayur-sayuran – kangkung dan lobak merah.





http://www.cepp.utm.my/rcentre/download_view.php?download=2613

No comments:

Post a Comment